Dünya Nüfusunun Su Kıtlığı Tehlikesi Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun raporuna göre, dünya nüfusunun yarısı şu anda su kıtlığı tehdidiyle karşı karşıya. İklim krizinin etkileri arttıkça bu sayının daha da artması bekleniyor. Tatlı Su Talebinin Yüzde 40 Artışı Bekleniyor Rapora göre, dünya su sistemleri eşi benzeri görülmemiş bir baskı altında. On yılın sonuna kadar tatlı su…
Küresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun raporuna göre, dünya nüfusunun yarısı şu anda su kıtlığı tehdidiyle karşı karşıya. İklim krizinin etkileri arttıkça bu sayının daha da artması bekleniyor.
Rapora göre, dünya su sistemleri eşi benzeri görülmemiş bir baskı altında. On yılın sonuna kadar tatlı su talebinin arzı yüzde 40 oranında aşması bekleniyor.
Komişyon, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için günde 50-100 litre suya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Ancak yeterli beslenme ve ideal bir yaşam için günde yaklaşık 4.000 litre su gerektiği ifade ediliyor.
Bazı ülkeler, tarımda kullanılan “yeşil su” kaynaklarından, nehir ve göllerdeki “mavi su”ya göre daha fazla faydalanıyor. Su dünya genelinde “atmosferik nehirler” aracılığıyla taşınıyor ve bir bölgeden diğerine nem taşıyor.
Singapur Devlet Başkanı Tharman Shanmugaratnam, ülkelerin su kaynaklarını yönetirken iş birliği yapmaları gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, hükümetlerin su kaynaklarını korumak, yanlış sübvansiyonları ortadan kaldırmak ve suyun yeniden kullanılabilir olduğu bir “döngüsel ekonomi” oluşturmak için uluslararası iş birliği yapmaları gerektiğini vurguluyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]