Kırşehir’de Yeşil Mercimeğe Artan İlgi
Kırşehir, Orta Anadolu’nun kurak iklimine elverişli olan ve her geçen yıl daha fazla ilgi gören yeşil mercimek üretiminde dikkat çekici bir artış yaşıyor. Bölgede az yağış alan bozkır ve kurak topraklarda tercih edilen yeşil mercimek, ürün çeşitliliği açısından da önemli bir yere sahip.
Vali Buhara’nın Açıklamaları
Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, yeşil mercimeğin kent için önemine vurgu yaparak, “Kırşehir, yeşil mercimekte Türkiye’nin yüzde 16 civarında ihtiyacını karşılıyor. Bu anlamda çok ciddi bir ekim var. Geçen seneye oranla bu sene ekim alanlarımız da arttı. İklim şartlarıyla birlikte yıldan yıla rekolte değişebiliyor ancak yeşil mercimeğin çiftçilerimiz için çok ciddi alternatif ürün olduğu ortada” dedi.
Üretimde Artış ve Destekler
Bu yıl Kırşehir’de ekilen yeşil mercimek alanı 112 bin dekara ulaştı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç de ülkenin en az yağış alan bölgelerinden biri olan Kırşehir’de çiftçilerin mercimek ürettiğini belirterek, Tarım Alanları Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere hibeli mercimek tohumu dağıtıldığını açıkladı.
Gelecek Hedefler
İlmeç, “2024 yılına kadar mercimek üretim alanlarımız yüzde 70 arttı. Geçen yıl ekilen 66 bin dekar alanın bu yıl 112 bin dekara çıkmasıyla Kırşehir’in mercimek üretiminde önemli bir konumda olduğunu belirtmek isterim. Bundan sonraki yıllarda ilimizin yüksek üretim potansiyeli ile Türkiye’de ilk sıralara yerleşmesini hedefliyoruz” dedi.
Köy muhtarı ve üretici Osman Yıldırım ise köylerinde bu sene 4-5 bin dönüm arazide mercimek ekimi yapıldığını belirterek, iklim koşullarının verimi etkilediğini ve üretim sürecini anlattı. Kırşehir, yeşil mercimek üretimindeki bu artışla Türkiye’nin ihtiyacını karşılarken çiftçilere de alternatif ve karlı bir ürün sunmaya devam ediyor.